Главная » 2017 » Февраль » 8 » Диса - Історія з відьмами. Суди про чари в українських воєводствах
14:42
Диса - Історія з відьмами. Суди про чари в українських воєводствах
                        НЕТ В ПРОДАЖЕ
 85 гр КУПИТИ
Історія з відьмами. Суди про чари в українських воєводствах Речі Посполитої XVII–XVIII століть
Автор: Катерина Диса
Ціна: 85 гр
Купити книжку, в книжковій крамниці «ЗНАТОК»
(Як замовити доставку книжок з нашої крамниці  по Україні або купити в Миколаєві див. http://knigi-znatok.at.ua/news/2/2013-07-21-16)
Ще один наш сайт (БЕЗ РЕКЛАМЫ!!!) – http://znatokus.com.ua
Видавництво: Київ: Критика, 2008
302 стр.
Формат: 70x100/16 (170x240 мм)
М'яка обкладинка
Автор книжки ”Історія з відьмами. Суди про чари в українських воєводствах Речі Посполитої XVII –XVIII століття”, Катерина Диса,  історик. Основною джерельною базою стали 198 судових справ того періоду, що зберігаються в архівах Києва, Львова та Варшави. Закінчила Києво-Могилянську академію, захистила докторську дисертацію у Центральноєвропейському університеті в Будапешті.
Головні герої книжки молодого історика, викладачки Києво-Могилянської академії Катерини Диси – уявлення ранньомодерного українського населення Речі Посполитої про відьомство і чари, звинувачення у відьомстві, а також конфлікти, що призводили до таких звинувачень. На читачів чекає вельми захоплива інтелектуальна, а почасти й «детективна» екскурсія за лаштунки судових процесів, адже самі суди, доводить авторка, – то лише оболонка, а судові документи, проходили кілька своєрідних фільтрів: слова відьми записував (власне, переказував і витлумачував) писар, тому запис не конче був тотожний відповіді на запитане; не завжди зрозуміло, який сенс вкладали в ті чи ті слова підсудні, свідки, судді, врешті, невідомо, яким тоном і з якою інтонацію вони ті слова вимовляли...
То якою була тутешня версія «інквізиції»? Що саме відбувалося на судових процесах і що їм передувало? На підставі яких законів і з дотриманням яких процедур розглядали справи про чари? Яку роль відігравали плітки, упередження, забобони, святенництво, нетерпимість? Яке місце в дізнанні відведено було тортурам і катуванням? Авторка зіставляє правничі приписи з дійсними судовими практиками, аналізує соціяльний і релігійний склад учасників судів, розглядає вироки у справах про чари, з’ясовує, що саме найчастіше викликало підозри та спричинялися до звинувачення у відьомстві. Працюючи з матеріялами судів про чари, найважче знайти золоту середину між довірою до кожного записаного слова і надмірним скепсисом щодо фантастичних історій зачарування. Цілісну картину подій, висновує дослідниця, відтворити годі, а читач мусить пам’ятати – всі ці історії є не продуктами реальности, а витвором людських страхів, переживань, фантазій і підозр. Якщо сучасному читачеві історії про зачарування дітей чи тварин видаються наївними та невірогідними, це не означає, що так само їх мала сприймати людина ранньомодерної доби.
Прикрепления: Картинка 1
Категория: Книги в нашем магазине. История Украины и украинских земель | Просмотров: 670 | Добавил: Мария | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]